Inspreektekst

Wij spreken in als vereniging Schapenweide Groen!, daarbij ondersteund door de bewonersvereniging Groenekanseweg en de bewonersgroepen van de Eerste Brandenburgerweg en de wijk Meijenhagen. Wij vertegenwoordigen als vereniging de belangen van de omwonenden van de Schapenweide in Bilthoven. De locatie waarover wij willen inspreken betreft de begraafplaats Brandenburg, die op een deel van de Schapenweide ligt. We zien de maatschappelijke noodzaak van woningbouw heel duidelijk, en in die behoefte moet voorzien worden. Wij hebben vanaf begin af aan ontwikkeling niet tegengehouden en ons constructief opgesteld, maar we willen wel dat er verstandig over ontwikkeling van de Schapenweide gedacht wordt, met ruim aandacht voor gezondheid, leefbaarheid en milieu.

We hebben allereerst drie belangrijke vragen over de begraafplaats Brandenburg:

1. Is er bij het aanwijzen van de begraafplaats als locatie voor 42 gestapelde woningen rekening gehouden met de ruimtelijke inpasbaarheid in de toekomst? Wat betekent het bouwen van woningen hier voor de latere ontwikkeling van de Schapenweide en de ambitie van de gemeente om hier ook life science te ontwikkelen?

2. De genoemde aantallen woningen: Waar zijn die aantallen op gebaseerd? En wat zijn de gevolgen van die aantallen voor ontwikkeling van de Schapenweide?

3. Hoe is de ontsluiting geregeld? De grond ernaast (vm. postkantoor) is niet van de gemeente voor zover wij weten.

Daarnaast is er een aantal andere punten en vragen die we hier naar voren willen brengen. Ook al staat ontwikkeling van de Schapenweide niet direct in het voorstel voor aanwijzen woningbouwlocaties, het kan er niet los van gezien worden:

1. Op p. 11 van de nota staat dat de raad voor de zomer een ontwikkelperspectief heeft vastgesteld voor de Schapenweide, dat is onjuist. Het ging enkel over een richtinggevende uitspraak voor de ontwikkeling, waarin minimaal 150 woningen op de Schapenweide, naast minimaal 50.000 m2 life science bedrijvigheid. Er is nog geen ontwikkelperspectief door de raad vastgesteld.

2. Door enkele politieke partijen en bewonersgroepen wordt (grootschalige) woningbouw op de Schapenweide als een alternatief gezien voor het invullen van de kleinere plekken groen. Deels is deze redenering begrijpelijk. Er ligt immers een groot gebied van 12 hectare. Wij hebben nooit een uitspraak willen doen over de invulling, dat doen we nog steeds niet. Voor ons zijn de voorwaarden waaronder ontwikkeling kan plaatsvinden het belangrijkst. Invulling is een politieke keuze, maar deze keuze wordt wel pijnlijk gezien grote maatschappelijke behoefte aan woningbouw. Dat element – bv. in petitie (SP) begrijpen we. Echter, het is al te gemakkelijk om dan uitsluitend naar de Schapenweide te wijzen.

3. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van (grootschalige) ontwikkeling op de Schapenweide voor de toename van verkeer, voor uitstoot en veiligheid, en zijn er ideeën over adequate oplossingen? Over de verkeersdruk zegt de gemeente nu: de ontwikkelaar moet dat oplossen. Echter, deskundigen vertellen ons dat een ontwikkelaar alleen verantwoordelijk is voor het gebied zelf en uitvalswegen. Maar in de omgeving van de Schapenweide zal het verkeer vast lopen dus er moet veel meer gebeuren. Dat zal de gemeente moeten betalen, een gemeente die, zoals we weten, armlastig is. Een eerdere motie die een goede structurele oplossing als voorwaardelijk stelde voor verder ontwikkelen van de Schapenweide is zo maar afgevoerd. Zijn raadsleden zich daar bewust van? Het verkeerskundig rapport van Sweco laat zien dat in alle scenario’s het verkeer helemaal vastloopt. Dat en de gezondheidseffecten daarvan raakt een groot deel van bewoners in Bilthoven Zuid en De Bilt.

4. Ontwikkeling van de Schapenweide is omvangrijk project, en gezien de nabijheid van natura 2000 gebied (Oostelijke Vechtplassen, incl. het Noorderpark), moet vrijwel zeker de ADC toets voor stikstof (Alternatieven; Dwingende reden; Compensatie) doorlopen worden. Hoe realistisch is de ontwikkeling van de SW, gezien deze problematiek? Is daar onderzoek naar gedaan?

Met andere woorden: het is makkelijk scoren om nu naar de Schapenweide te wijzen voor de oplossing, maar laten we ons niet rijk rekenen met grootschalige woningbouw op de Schapenweide, voordat we weten wat realistisch is. Effecten van de ontwikkeling (verkeer, fijnstof, geluid, ecologie, veiligheid, stikstof) zijn onbekend, maar zullen bij grootschalige invulling aanzienlijk en wellicht onoverkomelijk zijn. In hoeverre is dit betaalbaar voor de gemeente? Zal het rijksvastgoedbedrijf akkoord gaan met een grote opgave voor sociale woningbouw op de SW?

De gemeente staat voor een aanzienlijke woningbouwopgave. Zoals blijkt uit het protest, wil niemand dat in zijn eigen achtertuin of buurt. Wij pleiten voor een rechtvaardige en evenredige verdeling van de woningbouwopgave over de kernen van De Bilt. Ook de rode contouren zijn niet heilig. We begrijpen dat er gedacht wordt over de Schapenweide, zeker als daarmee de spaarzame speel- en trapveldjes en groene plekken in relatief dichtbebouwde wijken zoals in de Bilt gered kunnen worden. De Schapenweide en omgeving kan in onze ogen echter geen grootschalige intensieve bebouwing trekken. Als er over meer woningen dan de nu geplande 150 wordt gesproken, dan moet dat ten koste gaan van de life science. En dat zou moeten gaan over een groene ecologische woonwijk, met lage dichtheden en met veel ruimte voor natuur en MET de nodige structurele aanpassingen om de effecten van verkeer, fijnstof, geluid etc. te ondervangen of compenseren.