Al op 8 november 2018 is op initiatief van de SGP en met brede steun in de gemeenteraad een motie aangenomen over de noodzaak van een adequate verkeeroplossing als voorwaarde voor de ontwikkeling van de Schapenweide. De motie “vraagt het college:

– Bij de planontwikkeling van de Schapenweide nadrukkelijk de afwikkeling van het verkeer daarin mee te nemen,

– Bij realisatie van de plannen tot bebouwing van de Schapenweide, gelijktijdig zorg te dragen voor de

uitvoering van adequate verkeersmaatregelen.”

Motie M30 is sindsdien blijven staan in het zogenaamde “totaaloverzicht” van de raad om nog opvolging te krijgen. Na het besluit over het indicatieve programma ontwikkelperspectief Schapenweide in de gemeenteraad in juli 2019, verschijnt in het Totaaloverzicht 19-06 opeens de mededeling: “Een raadsvoorstel over herontwikkeling van de Schapenweide is uitgebracht voor behandeling in juli ’19. AFVOEREN”

Daarna is de motie verdwenen uit het overzicht. Dit is opvallend omdat de oorspronkelijke SGP motie een veel omvattender uitspraak is dan de tekst die nu in het Amendement op het raadsbesluit van juli staat. De verantwoordelijkheid voor de verkeersproblemen wordt nu doorgeschoven naar de ontwikkelaar. Dit lijkt de gemeente te ontslaan van de verplichting om al in het planstadium (i.c. het Ontwikkelperspectief) zorg te dragen voor mogelijkheden voor een adequate verkeersafwikkeling.

De SGP motie, die de verkeersproblematiek al op vanaf het eerste moment – terecht – onderdeel maakt van de ontwikkeling, is stilzwijgend terzijde geschoven. Het alternatief is bedroevend; de gemeente lijkt zich nauwelijks bewust van de enorme impact die bebouwing van de Schapenweide heeft op het verkeer in De Bilt en Bilthoven Zuid.