De Vereniging Schapenweide Groen! en de Bewonersvereniging Groenekanseweg De Bilt trekken gezamenlijk op om het concept Ontwikkelperspectief Schapenweide van tafel te krijgen. Wij zijn gestart om de gemeenteraad op de hoogte te brengen van onze grote bezwaren tegen het huidige concept Ontwikkelperspectief. Wij vinden dat het Ontwikkelperspectief in zijn huidige vorm niet kan worden vastgesteld, omdat het op cruciale aspecten volstrekt onvoldoende is. De belangrijkste redenen hiervoor zijn kort samengevat:

  • Er is sprake van een gebrek aan visie en ambitie, terwijl met ontwikkeling van de Schapenweide bij uitstek een bijdrage kan worden geleverd aan diverse beleidsdoelstellingen en urgente opgaven voor bijvoorbeeld wonen, mobiliteit, klimaatadaptatie en energietransitie.
  • Concrete kwaliteitseisen en randvoorwaarden ontbreken waardoor de gemeente de regie uit handen geeft bij de selectie van een ontwikkelaar en de verdere planuitwerking.
  • De haalbaarheid van de voorgestelde ontwikkeling (met name verkeersafwikkeling en behoefte aan life science) wordt onvoldoende onderbouwd, wat kan leiden tot aanzienlijke risico’s voor de gemeente en hoge maatschappelijke kosten.
  • Diverse moties en amendementen van de gemeenteraad zijn door het college genegeerd en de omwonenden zijn nooit serieus betrokken bij de totstandkoming van het Ontwikkelperspectief. 

Wij begrijpen de behoefte om de Schapenweide te ontwikkelen, maar het huidige Ontwikkelperspectief schiet tekort als ruimtelijk kader voor die ontwikkeling. Wij zetten in op een grondige herziening van dit Ontwikkelperspectief, zodat er geen (of zo weinig mogelijk) tijd verloren gaat. Wij waren altijd en blijven bereid constructief mee te werken aan een herziening.