In december 2019 heeft de vereniging Schapenweide Groen! een WOB verzoek ingediend bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Wij verzochten om inzage in de onderliggende onderzoeken die er door het RVB zijn gedaan ten behoeve van het op te stellen Ontwikkelperspectief. Ondanks herhaaldelijke verzoeken bij de gemeente en het RVB hebben we nooit de gevraagde onderzoeken in kunnen zien. De marktonderzoeken en het verkeersonderzoek is tijdens de raadsbehandeling in juli 2019 van het indicatieve programma openbaar gemaakt, maar de andere onderzoeken (ecologie & milieu, bodemonderzoek, ruimtelijk/planologisch inclusief milieuzonering en cultuurhistorisch onderzoek en het aanvullende verkeerskundige onderzoek) zijn nooit gedeeld met belanghebbenden en de raad. Na lang wachten werd het verzoek afgewezen. De reden is opvallend: de vereniging zou als marktpartij voordeel kunnen hebben bij de openbare aanbesteding van de Schapenweide! (Zie het besluit op WOB-verzoek.)

Dat betekent dat niet alleen wij, maar ook de gemeenteraad buitenspel wordt gezet. Zij wordt immers geacht besluiten te nemen over een ontwikkelperspectief, zonder inzage te hebben in de onderzoeksresultaten!

Wij blijven hameren op de noodzaak van transparantie en blijven aandringen op inzage in deze onderzoeken voordat de biedboekprocedure in gang wordt gezet. Wordt vervolgd…