Op 27 mei 2022 stuurde de vereniging Schapenweide Groen onderstaande brief aan de nieuwe coalitie. Het concept coalitieakkoord is hier te lezen:https://www.debilt.nl/nieuwsoverzicht/ruimte-voor-morgen-presentatie-nieuwe-coalitieakkoord-gemeente-de-bilt

Ruimte voor morgen: presentatie nieuwe coalitieakkoord gemeente De Bilt | Gemeente De BiltVandaag, 20 mei 2022, presenteren GroenLinks, D66, Beter De Bilt en Bilts Belang, PvdA en SP het conceptcoalitieakkoord ‘Ruimte voor morgen – Naar een eerlijke groene toekomst’ . (pdf, 769 KB). De Bilt heeft progressief gekozen afgelopen verkiezingen en dat is terug te zien in dit akkoord. www.debilt.nl

Bilthoven, 27 mei 2022

Beste fracties van de nieuwe coalitie,

Gefeliciteerd met de mooie uitkomst van het concept coalitieakkoord. We zijn positief over het akkoord en de progressieve en groene agenda van de nieuwe coalitie.

We werken als omwonenden graag mee aan de aanpassing van het ontwikkelperspectief voor de Schapenweide, waarin de nieuwe uitgangspunten van het akkoord goed vastgelegd worden. Vanuit onze expertise en constructieve houding zien we veel mogelijkheden daarvoor, die nauw aansluiten bij het akkoord, de eerdere moties en onze inspraakreactie op het vorige OP. Er liggen daarmee goed bruikbare bouwstenen voor het aan te passen OP. Daarover nog een drietal opmerkingen.

De nieuwe coalitie neemt participatie heel serieus, wat voor ons altijd een essentieel punt is geweest. Het uitgangspunt van meewerken en co-creatie hebben we altijd benadrukt en we zijn dan ook blij om te zien dat dit ook door de nieuwe coalitie nu omarmd wordt. Een herijkt OP heeft draagvlak nodig en dat kan op die manier al in een vroeg stadium bereikt worden. Wij staan klaar om aan de slag te gaan.

Een aangepast OP vereist ook een andere procedure voor de verkoop van het gebied. Wij benadrukken nogmaals dat de gemeente bij het RVB een verkoop met voorselectie op kwaliteit zou moeten afdwingen (i.v.m. het kunnen sturen op de te behalen ambities). We willen graag meewerken aan heldere selectiecriteria. Ook adviseren we graag over de selectie en we hopen dat ons advies wordt betrokken en zwaar meeweegt bij de uiteindelijke keuze. Ons gezamenlijk doel is dat de gemeente De Bilt de ontwikkelaar zal kiezen die het beste de “wijk van de toekomst” vorm gaat geven.

Een derde opmerking betreft het nieuwe GVVP/mobiliteitsplan, dat niet genoemd wordt in het akkoord. Een nieuw plan is nodig om invulling te geven aan een integrale benadering van mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling. We benadrukken dat een goede verkeersafwikkeling randvoorwaardelijk is voor het kunnen ontwikkelen van de Schapenweide. Voor een dergelijke integrale visie op verkeer en mobiliteit zijn er veel aanknopingspunten geformuleerd in het akkoord. Zoals u weet ervaren de inwoners van De Bilt en Bilthoven de verkeersdrukte, de overlast en de veiligheid als een breed gevoeld probleem.

We waarderen dat de ontwikkeling van de Schapenweide nu opnieuw op de agenda staat en zien uit naar een constructieve samenwerking met nieuwe college en de raad.

Met hartelijke groet,

Erik Hitters, voorzitter Vereniging Schapenweide Groen!

Klaas-Jan Dolman, voorzitter Bewonersvereniging Groenekanseweg De Bilt