Op 29 februari jl. heeft de gemeenteraad van De Bilt het gewijzigd Ontwikkelperspectief (OP) Schapenweide vastgesteld. In de vorige versie van het OP (2021) werd nog uitgegaan van ongeveer 200 woningen en 50.000 m2 bruto vloeroppervlak life science bedrijven. In de gewijzigde versie is oppervlak voor life science bedrijven gehalveerd naar 25.000 m2 bvo, en het aantal woningen verhoogd tot maximaal 450. Voor de stukken zie agendapunt 12 van de raadsvergadering.

Verkoopprocedure

Met de vaststelling van het Ontwikkelperspectief kan het Rijksvastgoedbedrijf (eigenaar van de Schapenweide) nu de verkoopprocedure gaan opstarten. De ontwikkelaar met het hoogste bod krijgt de grond en mag het plan binnen de kaders van het vastgestelde OP verder gaan uitwerken. Uiteraard wordt onze vereniging bij die planuitwerking nauw betrokken.

Aanpassingen naar aanleiding van onze inspraak

Naar aanleiding van onze inspraakreactie en overleg met de gemeente is het OP op enkele belangrijke onderdelen aangepast. De bebouwingsvrije zone is duidelijker vastgelegd. Ook is de ontsluiting aangepast: naar de Groenekanseweg kunnen alleen fietsers en voetgangers en geen autoverkeer; autoverkeer via de Antonie van Leeuwenhoeklaan kan niet alleen naar de Soestdijkseweg Zuid, maar ook naar de 1ste Brandenburgerweg worden afgewikkeld. Verder is op ons verzoek opgenomen dat het OP een uitwerking is van de nog vast te stellen Omgevingsvisie. Daarmee wordt duidelijkheid gegeven over de status van het OP.

Wijzigingsvoorstellen voor de gemeenteraad

Voor de raadsvergadering van 29 februari hebben wij nog aanvullende wijzigingen voorgesteld die verschillende fracties in amendementen en moties ter stemming hebben ingediend. Enkele zijn door de raad aangenomen en enkele ook niet. Het voorstel voor betere specificering van de bebouwingsvrije bufferzone van minimaal 15 meter breed met een voornamelijk natuurlijk karakter is unaniem aangenomen. Hiermee wordt het mogelijk een verbindende ecologische structuur te realiseren. Voor het onderwerp Groen in (zie ook onze verenigingsnaam) is bovendien een hoger participatieniveau vastgesteld, namelijk van meedenken naar meewerken. Dit betekent dat we vanaf het begin mee kunnen werken aan natuurinclusieve planvorming.

De toekomstige eigenaar/ontwikkelaar zal een concreet stedenbouwkundig plan en een omgevingsplan moeten opstellen. Onze wens om daar een beeldkwaliteitsplan aan toe te voegen is gehonoreerd. Participatie wordt door deze extra duidelijkheid sterk gediend.

Wat geen meerderheid heeft gekregen, is ons voorstel om het ambitieniveau ‘goud’ als streven voor duurzaam bouwen aan de toekomstige eigenaar/projectontwikkelaar mee te geven. Onze buurgemeenten hebben dat al wel gedaan. De gemeente De Bilt vond het streven naar ‘zilver’ voldoende. Wij vonden dat een gemiste kans voor de door ons gewenste Wijk voor de Toekomst. Wij zullen in onze communicatie naar een eventuele toekomstige eigenaar een hoger ambitieniveau blijven benadrukken.

Ook een door ons dringend gewenste motie voor het nog op te stellen verkeersplan kreeg geen meerderheid. Hierin waren duidelijke kaders voor dat plan verwoord. Onze wens om ook voor het verkeersplan het participatieniveau te verhogen naar ‘meewerken’ haalde het niet, de formulering is nu ‘minimaal meedenken’. Wij zullen dat zelf in overleg proberen te vertalen naar ‘meewerken’.

In de volgende fase zullen we actief de belangen van onze vereniging blijven vertegenwoordigen. Inzet van leden die daartoe in de gelegenheid zijn, is daarbij meer dan welkom.

*Onderwerp van gelijke strekking en inhoud is ook in een nieuwsbrief van Klaas-Jan Dolman, voorzitter, aan leden van BGDB verstuurd. Wij hebben met zijn toestemming delen hiervan gebruikt.