Op 31 januari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Daarmee hebben gemeenten een wettelijke taak gekregen om de opvang van asielzoekers mogelijk te maken. De gemeente De Bilt moet per 1 januari 2025 opvang gereed hebben voor 277 vluchtelingen. Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) onderzoekt op dit moment potentiële locaties in gemeente De Bilt. Wanneer het COA een locatie geschikt acht, start zij een nader onderzoek en zoekt dan de afstemming met de gemeente.

Collegebrief aan RVB

Op 4 maart jl. heeft het college van B&W in een brief aan het Rijksvastgoedbedrijf laten weten dat zij akkoord is met een onderzoek naar de haalbaarheid van tijdelijke opvang van vluchtelingen op de Schapenweide. Daarbij verwijst het college naar het voornemen van het RVB om de gronden op korte termijn in de verkoop te brengen nu het gewijzigd Ontwikkelperspectief op 29 februari jl. door de gemeenteraad is vastgesteld. Het college is van mening dat de realisatie van tijdelijke opvang de beoogde woningbouwontwikkeling op de Schapenweide niet hoeft te vertragen. Hierover heeft de gemeente op 18 maart jl. ook een persbericht gepubliceerd.

Gevolgen voor planning

Het is ons niet bekend in hoeverre het RVB bereid is om mee te werken aan de tijdelijke opvang van vluchtelingen op de Schapenweide. Wel heeft het RVB eerder kenbaar gemaakt dat zij haar gebouwen en gronden nadrukkelijker wil gaan inzetten voor gebiedsontwikkeling, zo nodig ook voor de (tijdelijke) opvang van vluchtelingen. Als het RVB gehoor geeft aan de wens van het COA om de Schapenweide tijdelijk beschikbaar te stellen voor de opvang en de Schapenweide wordt geschikt geacht, dan kan het RVB de verkoop van de Schapenweide gaan uitstellen. Maar het is nog niet duidelijk wat daarvan precies de gevolgen zijn.

Betrokkenheid vereniging

Onze vereniging is vooruitlopend op het persbericht telefonisch ingelicht door de wethouder over het onderzoek naar de haalbaarheid van tijdelijke opvang van vluchtelingen op de Schapenweide. Zodra het onderzoek van het COA leidt tot een concreet verzoek tot medewerking van de gemeente dan worden omwonenden geïnformeerd en wordt onze vereniging actief betrokken. Dan gaat het om vragen als: hoe lang de asielzoekers op de Schapenweide kunnen blijven; hoe de huisvesting eruit gaat zien; en welke voorzieningen moeten worden aangelegd.

Planning

De initiatieffase van de aanpak opgave Spreidingswet wordt in april afgerond. Naar verwachting is dan ook het onderzoek naar de geschiktheid van de Schapenweide afgerond. Half juni wordt het conceptvoorstel van gemeente De Bilt vervolgens aangeboden aan de Provincie Utrecht. Het definitieve gezamenlijke bod van de Provincie aan het Rijk voor de opvang van vluchtelingen dient in oktober 2024 gereed te zijn.

We zullen de leden informeren zodra er nieuws te melden is.

*Onderwerp van gelijke strekking en inhoud zijn ook in een nieuwsbrief verstuurd door Klaas-Jan Dolman, voorzitter BGDB. Wij hebben met zijn toestemming delen hiervan gebruikt.