Groene buffer

Voor velen was het weiland aan de achterzijde van de woningen een doorslaggevende reden om hier te willen te wonen, ondanks de verkeersdrukte op de Groenekanseweg en de Soestdijkseweg Zuid. Bebouwing van de Schapenweide zal voor alle omwonenden dan ook onherroepelijk tot planschade leiden. Een groene buffer langs de randen van de Schapenweide is natuurlijk belangrijk voor de omwonenden, maar dient ook een hoger doel.

De brede ecologische waarde van een groene buffer

De aanwezige groenstructuur op de Schapenweide wordt gezien als een van de belangrijkste kwaliteiten (zie verslag participatiebijeenkomst 12 dec. 2017). De plannen die er zijn om de deze groenstructuur te behouden, vinden we zeer positief. In het Groenstructuurplan worden de bomenrijen met bermen aan de Groenekanseweg en Soestdijkseweg Zuid gezien als verbindende elementen voor flora en fauna en een belangrijke ecologische route voor vleermuizen: “Door deze verbindingen is het mogelijk voor flora en fauna om hun leefgebied en verspreiding te vergroten en langs deze structuren te migreren. Het is daarom belangrijk om deze doorgaande groene structuren te behouden en te versterken” (Groenstructuurplan 2014-2024, p. 49).

We vinden het belangrijk dat de aanwezige groenstructuur op de Schapenweide niet alleen behouden blijft, maar we pleiten ook voor een versterking, zoals bedoeld in het Groenstructuurplan: Het ligt voor de hand om de bestaande groene zone rond de begraafplaats en het Antonie van Leeuwenhoekterrein, die “de overgang van de bebouwing naar het landschap [is] en zorgt voor een ecologische verbinding” (p. 34) voort te zetten op de Schapenweide. Een groene buffer langs de rand draagt bij aan versterking, omdat het verbinding realiseert tussen het groen aan omliggende wegen en de groenstructuur in de vorm van kruis op de Schapenweide. We weten dat er op de Schapenweide een rijke flora en fauna is, waaronder beschermde diersoorten (dassen, vleermuizen).

Daarnaast kan met een zorgvuldige beplanting van de groene buffer aan de rand, bijgedragen worden aan de biodiversiteit. Voor de gemeente De Bilt (zie motie M46-2019) is biodiversiteit een belangrijk uitgangspunt bij planvorming met betrekking tot groen. Er is een aanbod aan stichtingen die kunnen ondersteunen in advisering, financiering, inrichting en uitvoering van een biodiverse aanplanting (zie bijv. Trees for All). Hierdoor kan tevens de CO2 uitstoot van de bouw op de Schapenweide gecompenseerd worden.

Onderhoud van de groene buffer

Voor de kwestie van het onderhoud zien wij verschillende oplossingen:

  • Van de groenstrook kan een mandelig gebied gemaakt worden waarbij omwonenden aan beide zijden van de groenstrook gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. In veel nieuwbouwwijken kiezen gemeenten en projectontwikkelaars er steeds vaker voor om grond in mandeligheid uit te geven. Het beheer van de groenstrook wordt dan verzorgd door een bewonersvereniging waar de mandelige eigenaren verplicht lid van moeten worden. Deze oplossing draagt tevens bij aan een versterking van het gemeenschapsgevoel/cohesie.
  • Een andere mogelijk is om de huidige direct omwonenden de groenstrook als natuurgrond te laten kopen, zodat ook zij zorg kunnen dragen voor het onderhoud.

Kortom, wij bepleiten een groene buffer aan de randen van de Schapenweide, die een waarborging biedt van rust, stilte en gezondheid en van de versterking van flora en fauna (anders dan een gewone tuin).