De Gemeente De Bilt heeft een dorpsachtig, groen en landelijk karakter. Dat is essentieel voor de charme en aantrekkelijkheid van onze gemeente. Er zijn meerdere redenen om alert te zijn op de invulling van de Schapenweide als het gaat om bebouwing.
De Schapenweide mag niet verstedelijken.
Nederland verstedelijkt meer en meer en er zijn talloze voorbeelden te noemen waarbij te veel bebouwing, te hoge gebouwen en te weinig groen voor onrust, onveiligheid en overlast hebben gezorgd. Verstedelijking van de Schapenweide zou in onze optiek ook leiden tot verslechtering van de situatie in de al overbelaste straten in de omgeving maar heeft bijvoorbeeld ook impact op de verkeersveiligheid.
In de Structuurvisie van de Gemeente De Bilt 2030 wordt o.a. gesproken over het belang van het vaststellen van maximale bebouwing en dat grootschalige verstedelijking niet gewenst is. Wij benadrukken een aantal belangrijke uitgangspunten voor de ruimtelijke randvoorwaarden:
- Maximale bebouwingsdichtheid vaststellen die de kwaliteit van wonen, verkeer en gezondheid ten goede komt, rekening houdend met de landelijke standaard NEN9300 van het Planbureau van de Leefomgeving.
- Houd rekening met de bij uitbreiding altijd geldende volgende stedenbouwkundige uitgangspunten: (Structuurvisie p.73, 74)
- Kleinschalig en op dorpse wijze
- Ga uit van landschappelijke inpasbaarheid
- Landschappelijke begrenzing moet van tevoren goed aan te geven zijn.
- Er wordt gedoseerd en gefaseerd gebouwd in kleine afgeronde stappen die het mogelijk maken om op ieder moment te stoppen of bij te stellen.
In het nu opgestelde ontwikkelingsperspectief worden ten eerste bouwhoogtes van resp. 11 en 15 meter gesuggereerd (zie beeldmateriaal [link]), veel hoger dan wat er in de omgeving van de Schapenweide gebruikelijk is. Om aan te sluiten bij de bestaande bouw en groene omgeving is hoogbouw absoluut niet gewenst, of passend. De gemiddelde bouwhoogte aan de Groenekanseweg en Soestdijkseweg Zuid is ver beneden de 11 meter.
Wij bepleiten maximale nokhoogtes van 6 meter aan de randen (mede in verband met behoud van privacy) en 9 meter in het zogenoemde veld. De bebouwingsdichtheid is laag en sluit aan bij het dorpse en groene karakter van De Bilt. De in de Structuurvisie genoemde ‘groene kamers en landgoedachtige setting’ moeten leidraad blijven;
Groen in de wijk is essentieel
Het is alom bekend: groen in de buurt verbetert de leefbaarheid enorm. We willen dat onze kinderen in contact komen met planten en dieren, dat ze weten waar hun voedsel vandaan komt en dat ze buiten spelen en in bomen klimmen. Gras, water en bomen maken dorp en stad klimaatbestendig en geven allure aan de openbare ruimte. De Gemeente De Bilt onderkent het belang van groen, natuur en behoud van monumentale bomen om het dorpsachtige karakter te behouden (Groenstructuurplan 2014-2024; Kadernota 2020-2024).
Niet verstedelijken betekent voldoende en zinvol groen. Diverse onderzoeken tonen aan dat een groene inrichting bijdraagt aan veiligheid en goede gezondheid van bewoners. De juiste groeninrichting draagt bij aan goede afwatering, minder riooloverlast en schonere lucht door de aanwezigheid van voldoende bomen en planten. Het draagt ook bij aan handhaven van afspraken met het Rijk over de aanpak van water- en hitteoverlast en droogte (Kadernota 2020-2024).
Duurzaam en energieneutraal
De gemeente de Bilt heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd ten aanzien van duurzaamheid en het realiseren van de energietransitie. In het visiedocument van BENG! “Van schattig naar schaal” dat in nauwe samenwerking met de gemeente tot stand is gekomen, is dit vertaald (zie ook BENG! 2030).
Bij de realisatie van nieuwbouw op de Schapenweide dient aangesloten te worden bij de in dit visiedocument geformuleerde uitgangspunten en doelstellingen. Dit betekent dat de in de nieuwbouw gebruikte energie duurzaam opgewekt moet zijn, de nieuwbouw energieneutraal is en nagedacht moet worden over duurzame mobiliteit.