De gemeente de Bilt is ambitieus in haar nota participatiebeleid van April 2019, uitgewerkt door de huidige coalitie. Participatie is een noodzakelijke en “vanzelfsprekende werkwijze voor de gemeente De Bilt.” De gemeente hecht “grote waarde aan inbreng van burgers omdat zij de dagelijkse praktijk ervaren en daarmee waardevolle kennis kunnen delen. Door samen te werken kunnen we de kwaliteit en uitvoerbaarheid van beleid en projecten vergroten. Daarnaast zorgt een goede samenwerking voor een grotere betrokkenheid bij en groter draagvlak voor beleid en projecten.”
In Amendement A29-2019 op 11 juli 2019 is in de gemeenteraad vastgesteld dat het participatieniveau meedenken is voor de ontwikkeling van de Schapenweide. In de nota is dit omschreven: “Betrokkenen en belanghebbenden geven hun mening en delen hun kennis. Ook kunnen zij advies geven aan diegenen die het uiteindelijke product maken en het besluit nemen. De input kan er toe leiden dat het plan of het besluit dat uit het traject voortkomt, beter afgestemd wordt op de wensen van de betrokkenen of verbeterd wordt door de lokale kennis en ervaring.”
Participatie tot nu toe:
- Op 16 december 2017 heeft een inloopbijeenkomst plaatsgevonden, waarin de gemeente de eerste contouren voor ontwikkeling van de Schapenweide presenteerde. De direct omwonenden van de Schapenweide hebben daarop een gezamenlijke reactie gestuurd begin januari. Na de tweede inloopbijeenkomst op 24 april, gaven zij opnieuw een gezamenlijk antwoord, gericht aan het college. De brief is nooit beantwoord;
- De door de omwonenden ingebrachte punten zijn nauwelijks terug te zien in de scenario’s die april 2018 gepresenteerd werden. Ook van de zorgen die zijn geuit, met name over de effecten op de gezondheid van een brede groep omwonenden, is niets terug te zien. Op cruciale punten ontbreekt het aan informatie in de uitwerking (bv. maximale bouwhoogte; bebouwingsdichtheid; gezondheids- en leefbaarheidseffecten; effecten op flora en fauna);
- Het voorgestelde ontwikkelperspectief van april 2018 was onzes inziens volstrekt onvoldoende. Er was geen draagvlak onder de direct omwonenden;
- Na april 2018 zijn alle initiatieven om in gesprek te komen en blijven genomen door de omwonenden. De contactpersonen, later bestuur vereniging Schapenweide Groen! hebben steeds de omwonenden van de Schapenweide en een bredere groep (GKW, BBW, Meijenhagen geïnformeerd en met hen afgestemd. Geen enkele keer is overleg op initiatief van de gemeente tot stand gekomen, noch zijn bewoners na de tweede inloopbijeenkomst ooit geïnformeerd;
- Na het raadsbesluit van 11 Juli 2019, over het indicatief programma Schapenweide, hebben omwonenden en belanghebbenden geen informatie meer gekregen vanuit de gemeente. Pas na vele herhaaldelijke verzoeken hebben we sinds januari 2020 enig contact met de projectleider en gebiedsmakelaar.
- Het Amendement A29-2019 impliceert dat vanaf dat moment, bij alle stappen die genomen moeten worden voor de ontwikkeling van de Schapenweide het participatieniveau (minimaal) meedenken moet zijn. Echter, van meedenken is geen sprake geweest.
De gemeente zou al haar voornemens, zoals uiteengezet in de Nota Participatiebeleid in praktijk moeten brengen en hetgeen uitdrukkelijk door de gemeenraad in Moties en Amendementen is verzocht moeten uitvoeren.
- Geef gevolg en invulling aan het ‘meedenken’ zoals besloten in Amendement A29-2019;
- Neem een voorbeeld aan gemeenten die al wel ruimte maken voor een verdergaande vorm van burgerparticipatie en daar goede ervaringen mee hebben, zoals bijvoorbeeld Zeist. Zie hier voor ervaringen.
- Voorkom hoge extra kosten door in een vroeg stadium zorgen, belangen en expertise van omwonenden actief te betrekken in het ontwikkelproces. Zie dit artikel.
- Vul participatie in zoals in de nieuwe omgevingswet bedoeld en vereist wordt.
Wat wil de Vereniging Schapenweide Groen!
Voor het ontwikkelperspectief (tot najaar 2020):
- Wij willen als direct omwonenden serieus genomen worden en we willen dat onze inbreng herkenbaar wordt meegenomen in het ontwikkelperspectief. Voor de totstandkoming van het ontwikkelperspectief willen we een kwalitatief goede invulling van het “meedenken” door belanghebbenden en omwonenden, door middel van delen van kennis en uitwisselen van ideeën. We denken aan een projectgroep van belanghebbenden die een presentatie geven als input voor het ontwikkelperspectief. Zo kan er een goed ontwikkelperspectief naar de gemeenteraad waarin de belangrijkste pijnpunten al getackeld worden zodat aan het begin van het proces al draagvlak gecreëerd wordt. Dit is in lijn met de ideeën van de omgevingswet.
Voor de planvorming (volgend op verkoop Schapenweide door RvB):
- Schaal het participatieniveau op naar meewerken of co-creatie. Betrokkenen en belanghebbenden werken daadwerkelijk mee aan het traject. Zij werken intensief samen met medewerkers van de gemeente en ontwikkelaar en leveren gezamenlijk een ontwerp dat ter besluitvorming aan het college of de gemeenteraad wordt voorgelegd. De gemeente ziet de burger als partner in de planvorming en laat het resultaat van de participatie zwaar wegen in de besluitvorming.